De verzorgers

De baby’s worden verzorgd door de “mama’s”.

Mama Mebo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er wordt in twee ploegendiensten gewerkt, want ook ’s nachts dienen er voldoende medewerkers aanwezig te zijn om de kinderen te verzorgen.

De mama’s slapen in de slaapzaal of in een van de kamers waar de kinderen tot voor kort met z’n tweeën of drieën op een bed lagen. Begin 2010 is het tweede gebouw, dat wegens een tekort aan middelen niet in gebruik was, ingericht met o.a. ter plekke gemaakte ledikantjes. Een enorme verbetering.

De mama’s zijn vaak zelf moeder en vangen de kleintjes vol zorg op

Toch is er helaas een groot verloop onder de mama’s, waardoor het hechtingsproces elke keer weer wordt onderbroken. Een grote zorg!
Naast het feit dat er amper voldoende geld is om het benodigde verantwoorde eten te kopen, is er momenteel zeker geen geld om de mama’s een minimum salaris te bieden. De voornaamste reden waarom de verzorgers vertrekken is de grote werkdruk en het lage salaris.

Betty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betty is een 28 jarige vrouw.
Ze woont met twee andere verzorgenden in een gebouw naast het weeshuis.
Betty heeft haar man verlaten. Haar dochtertje van 3 jaar wordt door haar ouders opgevoed.
Ze ziet haar kleine slechts 3 á 4 keer per jaar.
Werk in haar geboortedorp is er niet en geld voor de busreis evenmin. Betty spreekt Engels en wil graag met een Nederlandse vrouw corresponderen.

Mama Immaculata woont in hetzelfde huis.
Trots toont ze haar kamer waar ze samen met haar 19 jarige dochter een 1 persoonsbed deelt.
De luxe van een laken kennen ze niet.

Verder geen meubilair. Boven het bed een waslijntje met wat schaarse kleren.  Dat is het.

Sinds 2008 woont ook een 8 jarig nichtje bij hen in. Haar moeder stierf aan aids. In het weeshuis zijn de baby’s van rond een jaar erg aan Immaculata gehecht. Vanaf de geboorte zorgt zij voor “haar” baby’s.

Mama Immaculata

Annet is 18 jaar en zit nog op school.
Na school komt Annet tegen 18.00 uur naar het weeshuis. Ze helpt bij het eten geven, het wassen en het naar bed brengen van de kinderen.
Tegen 21.00 uur is er tijd voor de verzorgers om met elkaar te eten. Vaak in het donker op de keukenvloer waar ook de kakkerlakken het goed toeven vinden.
Ze hebben schik met elkaar.

Annet

’s Nachts is Annet paraat voor de kleintjes. Kookt ze pap voor de volgende ochtend en tegen 06.00 uur vertrekt Annet weer naar school.